Ő miért kapott előbb oltást, mint én? – Egy lelkész válasza

Ő miért kapott előbb oltást, mint én? – Egy lelkész válasza

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Homoki Pál
Az egymondatos válasz így hangzik: „Mert ő következett.” Egyetérthetünk abban, hogy globálisan és hazánkban is nagyon rövid időn belül össztársadalmi kérdés lesz, hogy a koronavírus elleni védekezés következő stádiumában ki mikor milyen vakcinát kaphat egészsége megóvása érdekében.

A kérdés összetett, és messzebbről indul. Jelen pillanatban egyetlen ország van a világon, amelyben olyan magas az átoltottság szintje, hogy általános lazításon gondolkodhatnak: Izrael. A lakosság jelentős részét Pfizer vakcinával beoltó zsidó államra e tekintetben a világ számos országa mint kísérleti laboratóriumra figyel. Egyelőre kifejezetten biztatók a tapasztalatok, Izrael népessége maholnap visszakapja régi életét.

A cél pedig ez

Egyrészt gazdasági szempontból: hogy minden ágazat a pandémia előtti szinten tudja újrakezdeni termelékenységét, ne legyenek fennakadások az ipari termelésben, és a szolgáltató ágazatok is, melyek különösen is megszenvedik a járvány hatásait (például a turizmus-vendéglátás) újraindulhassanak. De a társadalom mentális egészsége, az államok egekbe szökő egészségügyi kiadásainak mérséklése, a globális átjárhatóság és nagyon sok más összetevő is mind erre sarkallja a világ vezetőit.

Mindehhez az eleddig példátlan gyorsasággal és hatékonysággal kifejlesztett különböző vakcinákon keresztül vezet az út. Az izraeli példát követve tehát a világ minden országának felelős vezetése a lakosság minél szélesebb körű, minél gyorsabban végbemenő beoltásában érdekelt. Ez pedig hallatlan kihívás elé állítja a világot, ugyanis a lehető legszélesebb körű nemzetközi, integratív összefogásra van szükség hozzá. Emellett pedig két alapvető problémával is meg kell küzdeni.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: covid - oltás - injekció - vakcina -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!